Bedankt voor uw boom bestelling!

De boom is u aangeboden door Het college van de Gemeente Voorst. 

Wij hopen dat u er veel plezier van zult hebben. Mocht u nou nog vragen hebben of specifiek tuinadvies nodig hebben? Aarzel niet, en stuur ons (linksboven) een appje of een e-mail naar info@boomkwekerijmenkveld.nl 

Plantinstructies 

Plant- en snoei instructie voor de appelboom en de  perenboom

Planten
De fruitboom kan met kluit en jute en al in de grond gezet worden. Graaf een gat van ca 2x de kluit doorsnede en spit de grond in het plantgat ook nog even goed door. Strooi eventueel een laag bodemverbeteraar (aanplantgrond) in-en om de kluit in het plantgat. Bevochtig de wortels en plaats de kant van de boom waaraan de minst ontwikkelde takken zitten op het zuiden en vul het plantgat aan met grond totdat de wortels zijn bedekt. Plaats de boom in het plantgat en beweeg de boom tijdens het planten wat heen en weer zodat de grond goed aansluit bij de kluit.

Let op: de boom moet ongeveer even diep geplant worden als dat hij in de pot heeft gestaan.

Snoeien
De fruitboom kun in de wintermaanden gesnoeid worden. De boom is dan in rust. De bladeren zijn dan van de boom gevallen, waardoor u de boomvorm ook goed kunt zien. Het snoeien van een fruitboom heeft ook een doel:

– de boom verjongen, als je dit niet doet dan verouderen ze veel sneller.
– De belichting in de boom optimaliseren
– Voorkom ziekten
– Meer vruchten

De rechtopgaande takken hebben de meeste groeikracht, maar mindere vruchtzetting. Dit zijn de zware takken in de top van de boom. Deze kunnen het beste worden terug gesnoeid, ook voor de goede belichting. Zo zorg je er voor dat je zoveel mogelijk horizontale takken overhoudt. Takken kunt u ook uitbuigen, d.m.v. bijvoorbeeld een touwtje. Dit kan in de zomer en winter.

Plantinstructies 

Plant- en snoei instructie voor de magnolia 

Planten
Haal de pot voorzichtig van de boom af. Als er wortels door de pot zijn gegroeid mag u deze lostrekken of afknippen. Zorg dat de kluit van het boompje licht vochtig is.

Planten in een andere pot: Gebruik alleen goed waterdoorlatende potgrond om de boom in te planten. Onderin de pot kun je een laagje hydrocultuur korrels doen, dat zorgt ervoor dat het overtollige water

goed wegloopt uit de grond en dient als voorraad. Druk de grond om de kluit van de boom goed aan.

Mocht u de Magnolia in de tuin zetten, graaf dan een gat van ca 2x de kluit doorsnede en spit de grond in het plantgat ook nog even goed door. Strooi eventueel een laag bodemverbeteraar (aanplantgrond) in-en om de kluit in het plantgat. Bevochtig de wortels en plaats de kant van de boom waaraan de minst ontwikkelde takken zitten op het zuiden en vul het plantgat aan met grond totdat de wortels zijn bedekt. Plaats de boom in het plantgat en beweeg de boom tijdens het planten wat heen en weer zodat de grond goed aansluit bij de kluit.

Let op: de boom moet ongeveer even diep geplant worden als dat hij in de pot heeft gestaan.

Snoeien
In principe hoef je een magnolia nooit te snoeien. Als je hem gewoon laat groeien, zal hij het elk jaar weer uitstekend doen. De enige reden om de snoeischaar erbij te pakken, is om dode of beschadigde takken te verwijderen, of als er takken in de weg zitten. Groeit je boom verder goed en staat hij niet in de weg? Snoei hem dan vooral niet.

Over het algemeen raden we aan, als u wilt snoeien dit na de bloei te doen. In het voorjaar creëert de Magnolia

namelijk ook knoppen. Het jaar daarna komen er bloemen uit deze knoppen. Indien u deze weg snoeit kunt u de groei dus iets beperken. Snoei geen dikke takken weg, want dat haalt de vorm van je boom helemaal uit balans. Knip wel de dode of beschadigde takken weg. Verwijder ook takken die naar binnen groeien in plaats van naar buiten wijzen. Zo zorg je voor een open takkengestel met een goede luchtcirculatie. Snoei de takken die je weghaalt steeds terug tot op de hoofdtak waaruit hij groeit.