INHOUD SCHADUW PAKKET

Hakonechloa macra (Japans berggras) – 1x P9

Mooi Japans siergras met overhangend blad en halmen. Blad doet denken aan bamboe. In het najaar neemt dit siergras prachtige herfstkleuren aan van goudgeel tot oranjegeel.

Standplaats: Halfschaduw, Schaduw
Bloeitijd: Aug – Sept
Volwassen hoogte: 40 cm
Snoeien: In februari, net voordat de nieuwe groei verschijnt, tot 10 -20 cm boven de grond afknippen

Brunnera macrophylla (Kaukasische vergeet-mij-niet) – 1x P9

Van nature komt de plant voor in de Kaukasus. Goede bodembedekker en het ruwe, 10-15 cm lange blad is niervormig en heeft lange stelen. Bloeit met lichtblauwe bloemen.

Standplaats: Halfschaduw, Schaduw
Bloeitijd: Apr – Mei
Bloeikleur: Blauw
Volwassen hoogte: 40 cm
Snoeien: Na de bloei kunnen de uitgebloeide bloemstengels helemaal afgeknipt worden. Soms volgt er lichte tweede bloei. Lelijk of rommelig blad kun je bijna tot aan de grond afknippen.

Galium odoratum (Lievevrouwebedstro )- 3x P9

Het langwerpige glanzende blad in kransen is groen van kleur en bloeit met geurende witte bloemen. Aantrekkelijk voor insecten. Bij verwelking/verdroging geeft het een lekkere geur af. Goede bodembedekker.

Standplaats: Halfschaduw, Schaduw
Bloeitijd: Mei – Juni
Bloeikleur: Wit
Volwassen hoogte: 30 cm
Snoeien: na de bloei. Als de planten hoger dan 15 cm groeien dan tot ongeveer 10cm boven de grond helemaal wegknippen.

Helleborus (Kerstroos/Nieskruid) – 1x P9

Compact met leerachtige groene bladeren. Winterbloeier met mooie hangende bloemen. Zijn ook goede snijbloemen. Knip de bloemen af en laat ze drijven in een ondiepe schaal water.

Standplaats: Halfschaduw, Schaduw
Bloeitijd: Jan – Apr
Bloeikleur: Roze
Volwassen hoogte: 30 cm
Snoeien: Zodra nieuw blad en bloemen verschijnen, knip je het grote, leerachtige blad af. Snoei niet al het blad tegelijkertijd, maar spreid de snoei. Let op bruine vlekken op het blad, direct afknippen en bij groenafval, niet op de composthoop i.v.m schimmel.

Varen bijv. Athyrium filix-femina (Wijfjesvaren) – 1x P9

Groot met vrij lange, groen getande bladeren. In het najaar kleuren de bladeren herfstachtig geel.

Standplaats: Halfschaduw, Schaduw
Volwassen hoogte: 75 cm
Snoeien: Haal na de winter lelijke en dode bladeren weg, maar laat ze liggen; het is beter voor de varen om alle plantenresten achter te laten om de humuslaag te behouden. Zo krijgen ze voldoende voedingstoffen.

Anemone (Japanse anemoon) – 1x P9

Mooie uitbundige herfstbloeier met komvormige witte bloemen op stevige rechte stelen met in het midden een rond groen hartje met daaromheen gele meeldraden. Dit geeft een bijzonder effect! Ook uitstekende snijbloemen.

Standplaats: Halfschaduw, Schaduw
Bloeitijd: Sept – Okt
Bloeikleur: Wit
Volwassen hoogte: 80 cm
Snoeien: Knip de uitgebloeide bloemstengels in de herfst (oktober) tot aan de basis van de plant af. Verwijder het oude, dode blad pas in maart om ruimte te maken voor nieuwe groei.

Tiarella (Schuimbloem) – 3x P9

Goede bodembedekker met decoratief gevormd blad. De vaak wit of roze stervormige bloemen staan als luchtige bloemaren boven het blad en bloeien soms maanden achter elkaar.

Standplaats: Halfschaduw, Schaduw
Bloeitijd: Mei – Sept
Bloeikleur: Wit
Volwassen hoogte: 25 cm
Snoeien: Uitgebloeide bloemen kunnen gesnoeid worden. 

Geranium (Ooievaarsbek) – 1x P9

Bodembedekkend en lang en rijkelijk bloeiend met wit/roze bloemen.

Standplaats: Halfschaduw, Schaduw
Bloeitijd: Juli – Okt
Bloeikleur: Wit/roze
Volwassen hoogte: 20 cm
Snoeien: Indien nodig kunnen te lange stengels tijdens het groeiseizoen ingekort worden. Knip de plant na de bloei in november helemaal tot net boven de grond af. Of laat de plant gewoon afsterven. In het voorjaar zal er weer nieuw blad verschijnen.

Liriope (Leliegras) – 3x P9

Groenblijvende siergras met overhangend blad. Bloeit met blauwpaarse bloemen in aren. Kan ook als bodembedekker toegepast worden.

Standplaats: Halfschaduw, Schaduw
Bloeitijd: Juli – Aug
Bloeikleur: Paars
Volwassen hoogte: 30 cm
Snoeien: In het voorjaar kan al het bruine blad weggeknipt worden tot 5 cm boven de grond. Ook de uitgebloeide aren kunnen er af geknipt worden. Al snel zal het gras fris nieuw blad gaan vormen.

HANDIGE UITLEG

Potmaten

Bij het samenstellen van deze kant- en klaar borderpakketten voor 2m2 hebben we veelal gekozen voor vaste planten in een P9 (9x9cm) potmaat. Dit is de kleinste maat waarin vaste planten gekweekt worden en omdat die maat niks afdoet aan de plant zoals die bij jou zal uitgroeien krijg je een krat vol met plantjes en is het dus lekker voordelig voor jouw portemonnee!

Aanplanten

We hebben voor elk borderpakket een beplantingsplant gemaakt als leidraad waarin we een natuurlijke vorm met afwisseling van structuren, kleuren en hoogtes hebben bedacht zodat deze mix van planten goed tot zijn recht komt. Wenst u liever een andere opstelling dan kunt u naar eigen inzicht het beplantingsplan aanpassen. Wij maken geen beplantingsplannen op maat, maar kunnen u altijd van advies voorzien.

• Maak de ruimte vrij van onkruid, oude planten en/of andere obstakels.
• Zet de planten in hun P9 potjes uit op de vrijgemaakte ruimte en verdeel ze volgens het beplantingsplan of naar eigen inzicht.
• Graaf op de plek van ieder plantje een plantgat van ca. 1,5 keer zo groot als het potje.
• Verbeter de uitgegraven grond. Wij adviseren hiervoor Vivimus. Daarmee geef je meteen goede voeding aan je plant. Gebruik géén bemeste tuinaarde.
• Haal de planten voorzichtig uit het P9 potje en zet ze in het plantgat net zo hoog in de grond als ze in het potje stonden.
• Vul aan met de verbeterde grond, druk aan en geef flink water.

Na het aanplanten zal er nog ruimte tussen de planten zitten, dit zorgt dat de planten in een paar jaar tot volle bloei kunnen komen. Geniet van het proces en geef het tijd.

Tip! Mocht u meer m² willen vullen?

U kunt er dan voor kiezen om dit plan te kopiëren, maar voor de rust kunt u ook kiezen om de aantallen te vermenigvuldigen. Ook kun je de bloei verlengen of een eigen draai geven aan uw border met voorjaars- of zomerbloembollen die tussen de vaste planten geplant kunnen worden.

Verzorgen

De meeste vaste planten zijn niet wintergroen, maar wel winterhard. De cyclus van de vaste planten doorlopen 5 fases.

1. Winterrust (sterven bovengronds af, maar trekken zich ondergronds terug)
2. Groei en ontwikkeling (komt bovengronds weer op als een stekje)
3. Fris groen/nieuw schot (loopt uit tot een grotere en volle plant)
4. Bloeiend (Volop in bloei, alle energie gaat naar het vormen van bloemen)
5. Vrucht en zaadvorming

Het aanplantmoment bepaalt daardoor ook de snelheid waarmee uw border tot bloei komt. Wij adviseren de Lente of Herfst om een border aan te planten.

• Het eerste jaar hebben de planten voldoende water nodig. Bij regen of vorst hoeft u geen water te geven en in een lente en zomer bij warmte en droogte kunt u bij voorkeur s’avonds wel een paar keer per week flink water geven.
• Geef na het snoeien (rond maart) meteen voeding aan de planten. Kijk wat het beste bij uw grondsoort en plant past.
• Planten groeien en bloeien vaak vanaf de lente tot in de herfst. Geef in die periode voldoende meststoffen. Lees op de verpakking hoe vaak u de voeding kunt geven.

• Om ook in de winter nog wat te zien in de tuin en om insecten/egels een schuilplaats te geven kun je na het bloeiseizoen de planten gewoon laten staan en pas in het voorjaar snoeien.