Afwisseling, sfeer en kleur. Het 4 seizoenen pakket zorgt voor elk seizoen iets interessants!

Met dit door ons samengesteld borderpakket voor m²  maak je zelf een rijk bloeiende 4 seizoenen border in de kleuren paars, violet, geel en wit.

De vaste planten bloeien vanaf het vroege voorjaar tot in de herfst en daardoor is er altijd iets te beleven!

3x Aster divaricatus (Sneeuwaster)

Natuurlijk bossig bodembedekkend. Bloeit uitbundig met een wolk aan witte stervormige bloemetjes die vlinders en bijen aantrekt.

Standplaats: Halfschaduw, Zon
Bloeitijd: Aug – Okt
Bloeikleur: Wit
Volwassen hoogte: 60 cm
Snoeien:  In het voorjaar als de plant weer uitloopt kun je de plantenresten van het jaar ervoor weghalen.

1x Calamagrostis acutiflora Karl Foerster (Struisriet)

Slank en prachtig siergras. In de winter blijven de goudbruine pluimen nog erg lang decoratief aanwezig wat zorgt voor een mooi winterbeeld.

Standplaats: Halfschaduw, Zon
Bloeitijd: Juli – Aug
Bloeikleur: geel
Volwassen hoogte: 150 cm
Snoeien:  De uitgebloeide stengels en het dorre blad kan het beste in februari, net voordat de nieuwe groei begint, tot 10-20 cm boven de grond worden afgeknipt.

3x Helenium (Zonnekruid)

Opvallend blad, bloeivorm en bijzonder goed geschikt als snijbloem én als droogbloem. De bloemen trekken veel vlinders en bijen aan.

Standplaats: Zon
Bloeitijd: Juni – Okt
Bloeikleur: Geel
Volwassen hoogte: 100 cm
Snoeien:  In maart kunnen de afgestorven delen van de plant tot op de grond worden afgeknipt.

3x Verbena bonariensis (Ijzerhard)

Bijzondere verschijning met smalle donkergroene stengels zonder blad met platte lavendelkleurige bloemschermen. Zijn echte vlindermagneten en zaaien zichzelf snel uit.

Standplaats: Zon
Bloeitijd: Juli – Okt
Bloeikleur: Paarsroze
Volwassen hoogte: 150 cm
Snoeien: Rond maart als de eerste nieuwe scheuten aan de voet van de plant verschijnen, snoei je de dode stengels terug tot grond.

3x Nepeta faassenii (Kattekruid)

Bossig/polvormig met Lilablauwe bloemen en klein grijsgroen blad. Aangename geur en lokt vlinders, bijen en andere vliegende insecten.

Standplaats: Halfschaduw, Zon
Bloeitijd:  Mei – Sept
Bloeikleur: Paars
Volwassen hoogte: 50 cm
Snoeien: Na de eerste bloei kort afknippen (ca. 4 cm boven de grond), zo stimuleer je een tweede bloei en houd je de plant in model. Je knipt alle houtige plantendelen weg en al gevormde nieuwe takjes kun je laten staan. In het najaar laat je de dode bladeren en stengels in de winter gewoon zitten en knip je ze pas in het voorjaar terug.

3x Geranium Rozanne (Ooievaarsbek)

Bodembedekkend en lang en rijkelijk bloeiend met paarsblauwe bloemen met een wit hart wat zorgt voor een kleurexplosie!

Standplaats: Halfschaduw, Zon
Bloeitijd:  Juni – Okt
Bloeikleur: Paars
Volwassen hoogte: 40 cm
Snoeien: Indien nodig kunnen te lange stengels tijdens het groeiseizoen ingekort worden. Knip de plant na de bloei in november helemaal tot net boven de grond af. Of laat de plant gewoon afsterven. In het voorjaar zal er weer nieuw blad verschijnen.

2x Pulsatilla vulgaris (Wildemanskruid)

Pulsatilla vulgaris (Wildemanskruid) – 2x P9

Dieppaarse anemoonachtige bloemen met een geel hart. Zilverbehaarde lichtgroene bladeren met na de bloei ook mooie decoratieve zaadpluizen.

Standplaats: Halfschaduw, Zon
Bloeitijd: Mrt – Apr
Bloeikleur: Paars
Volwassen hoogte: 20 cm
Snoeien:  Afgestorven delen na de winter afknippen of voorzichtig met de hand weghalen.

Potmaten

Bij het samenstellen van deze kant- en klaar borderpakketten voor  m²  hebben we veelal gekozen voor vaste planten in een P9 potmaat (9x9cm)  . Dit is de kleinste maat waarin vaste planten gekweekt worden en omdat die maat niks afdoet aan de plant zoals die bij jou zal uitgroeien krijg je een krat vol met plantjes en is het dus lekker voordelig voor jouw portemonnee!

Aanplanten

We hebben voor elk borderpakket een beplantingsplan gemaakt als leidraad waarin we een natuurlijke vorm met afwisseling van structuren, kleuren en hoogtes hebben bedacht zodat deze mix van planten goed tot zijn recht komt. Wenst u liever een andere opstelling, dan kunt u naar eigen inzicht het beplantingsplan aanpassen. Wij maken geen beplantingsplannen op maat, maar kunnen u altijd van advies voorzien.

• Maak de ruimte vrij van onkruid, oude planten en/of andere obstakels.
• Zet de planten in hun P9 potjes uit op de vrijgemaakte ruimte en verdeel ze volgens het beplantingsplan of naar eigen inzicht.
• Graaf op de plek van ieder plantje een plantgat van ca. 1,5 keer zo groot als het potje.
• Verbeter de uitgegraven grond. Wij adviseren hiervoor ‘Vosca Vita Terra’. Daarmee geef je meteen goede voeding aan je plant. Gebruik géén bemeste tuinaarde.
• Haal de planten voorzichtig uit het P9 potje en zet ze in het plantgat net zo hoog in de grond als ze in het potje stonden.
• Vul aan met de verbeterde grond, druk aan en geef flink water.

Na het aanplanten zal er nog ruimte tussen de planten zitten, dit zorgt dat de planten in een paar jaar tot volle bloei kunnen komen. Geniet van het proces en geef het tijd.

Tip! Mocht u meer m² willen vullen?

U kunt er dan voor kiezen om dit plan te kopiëren, maar voor de rust kunt u ook kiezen om de aantallen te vermenigvuldigen. Ook kun je de bloei verlengen of een eigen draai geven aan uw border met voorjaars- of zomerbloembollen die tussen de vaste planten geplant kunnen worden.

Verzorgen

De meeste vaste planten zijn niet wintergroen, maar wel winterhard. De cyclus van de vaste planten doorlopen 5 fases.

1. Winterrust (sterven bovengronds af, maar trekken zich ondergronds terug)
2. Groei en ontwikkeling (komt bovengronds weer op als een stekje)
3. Fris groen/nieuw schot (loopt uit tot een grotere en volle plant)
4. Bloeiend (Volop in bloei, alle energie gaat naar het vormen van bloemen)
5. Vrucht en zaadvorming

Het aanplant moment bepaalt daardoor ook de snelheid waarmee uw border tot bloei komt. Wij adviseren de Lente of Herfst om een border aan te planten.

• Het eerste jaar hebben de planten voldoende water nodig. Bij regen of vorst hoeft u geen water te geven en in een lente en zomer bij warmte en droogte kunt u bij voorkeur s’avonds wel een paar keer per week flink water geven.
• Geef na het snoeien (rond maart) meteen voeding aan de planten. Kijk wat het beste bij uw grondsoort en plant past.
• Planten groeien en bloeien vaak vanaf de lente tot in de herfst. Geef in die periode voldoende meststoffen. Lees op de verpakking hoe vaak u de voeding kunt geven.

• Om ook in de winter nog wat te zien in de tuin en om insecten/egels een schuilplaats te geven kun je na het bloeiseizoen de planten gewoon laten staan en pas in het voorjaar snoeien.