Met het vlinders & bijen pakket haal je gezelligheid en leven in de tuin!

Met dit door ons samengesteld borderpakket voor m²  maak je zelf een rijk  bloeiende en geurende border waar veel vlinders, bijen en andere insecten op afkomen.

Zomerbloeiers in de kleuren paars, roze, rood & geel.

1x Agastache (Dropplant)

Mooie blauwpaars bloeiende aren die vlinders aantrekken en de naar drop/anijs geurende bladeren wat je als kruid in salades kan gebruiken maar ook heerlijke thee van kunt zetten.

Standplaats: Halfschaduw, Zon
Bloeitijd: Juli – Aug
Bloeikleur: Paars
Volwassen hoogte: 90 cm
Snoeien:  Vanaf Maart voor hij uit gaat lopen. De afgestorven stengels kunnen vlak boven de grond afgeknipt worden.

3x Coreopsis (Meisjesogen)

Familie van de zonnebloem. Compact en heel de zomer lang bloeien aan lange, rechtopgaande stengels zachtgele madeliefjesachtige bloemen. Ook leuk als snijbloem.

Standplaats: Zon
Bloeitijd: Juli – Sept
Bloeikleur: Geel
Volwassen hoogte: 30 cm
Snoeien:  Tijdens het groeiseizoen regelmatig de uitgebloeide bloemen verwijderen om de bloei te verlengen. Knip vervolgens eind september de oude bloemstengels tot bijna op de grond af.

3x Echinacea (Zonnehoed)

Met het stekelbolletje en afhangende bloemblaadjes lijkt het wel een zonnehoedje. Hij bloeit lang en mooi en produceert veel stuifmeel en nectar ideaal voor bijen & insecten dus.

Standplaats: Zon
Bloeitijd: Juli – Sept
Bloeikleur: Roze
Volwassen hoogte: 100 cm
Snoeien:  Knip in september, als de plant volledig is uitgebloeid, de dode bloemstengels tot op de grond af. Of laat een aantal stengels met zaad gevulde kegels staan. Vanaf de herfst tot in de winter vormen ze een bron van voedsel voor vogels. Vanaf Maart kun je dan alles snoeien.

3x Monarda (Bergamotplant)

Rode grote bloemen met donkere schutbladen op stevige stelen. De bladeren zijn aromatisch en geuren naar bergamot (citrus) waar je ook thee van kunt zetten. Ook leuk als snijbloem.

Standplaats: Halfschaduw, Zon
Bloeitijd:  Juli – Sept
Bloeikleur: Rozerood
Volwassen hoogte: 100 cm
Snoeien: Kan blijven staan tot het vroege voorjaar om dan de dode stengels weg te knippen tot op de grond.

2x Origanum (Marjolein)

Rechtopstaande stengels met rozerode lipbloemen waar veel bijen op afkomen. De donker-groene bladeren zijn aromatisch en te gebruiken als keukenkruid en het zetten van thee.

Standplaats: Zon
Bloeitijd: Juli – Aug
Bloeikleur: Roze
Volwassen hoogte: 50 cm
Snoeien:  In de herfst zal de plant bovengronds afsterven. Knip rond eind februari de dode takken tot op de grond toe weg, dan kunnen de nieuwe stengels weer uit gaan lopen.

1x C2/ø17cm Buddleja (Dwerg vlinderstruik)

Compact en laagblijvend. Aromatische paars bloeiende aren wat veel vlinders en bijen maar ook andere insecten aantrekt.

Standplaats: Halfschaduw, Zon
Bloeitijd:  Juli – Sept
Bloeikleur: Paars
Volwassen hoogte: 70 cm
Snoeien: 1x per jaar tussen half maart en eind april. Als de vorst voorbij is kun je hem terugsnoeien tot 20 cm boven de grond. Dit omdat de Vlinderstruik bloeit op eenjarig hout en ook om een mooie volle struik te krijgen.

Potmaten

Bij het samenstellen van deze kant- en klaar borderpakketten voor  m²  hebben we veelal gekozen voor vaste planten in een P9 potmaat  (9x9cm). Dit is de kleinste maat waarin vaste planten gekweekt worden en omdat die maat niks afdoet aan de plant zoals die bij jou zal uitgroeien krijg je een krat vol met plantjes en is het dus lekker voordelig voor jouw portemonnee!

Aanplanten

We hebben voor elk borderpakket een beplantingsplan gemaakt als leidraad waarin we een natuurlijke vorm met afwisseling van structuren, kleuren en hoogtes hebben bedacht zodat deze mix van planten goed tot zijn recht komt. Wenst u liever een andere opstelling, dan kunt u naar eigen inzicht het beplantingsplan aanpassen. Wij maken geen beplantingsplannen op maat, maar kunnen u altijd van advies voorzien.

• Maak de ruimte vrij van onkruid, oude planten en/of andere obstakels.
• Zet de planten in hun P9 potjes uit op de vrijgemaakte ruimte en verdeel ze volgens het beplantingsplan of naar eigen inzicht.
• Graaf op de plek van ieder plantje een plantgat van ca. 1,5 keer zo groot als het potje.
• Verbeter de uitgegraven grond. Wij adviseren hiervoor ‘Vosca Vita Terra’. Daarmee geef je meteen goede voeding aan je plant. Gebruik géén bemeste tuinaarde.
• Haal de planten voorzichtig uit het P9 potje en zet ze in het plantgat net zo hoog in de grond als ze in het potje stonden.
• Vul aan met de verbeterde grond, druk aan en geef flink water.

Na het aanplanten zal er nog ruimte tussen de planten zitten, dit zorgt dat de planten in een paar jaar tot volle bloei kunnen komen. Geniet van het proces en geef het tijd.

Tip! Mocht u meer m² willen vullen?

U kunt er dan voor kiezen om dit plan te kopiëren, maar voor de rust kunt u ook kiezen om de aantallen te vermenigvuldigen. Ook kun je de bloei verlengen of een eigen draai geven aan uw border met voorjaars- of zomerbloembollen die tussen de vaste planten geplant kunnen worden.

Verzorgen

De meeste vaste planten zijn niet wintergroen, maar wel winterhard. De cyclus van de vaste planten doorlopen 5 fases.

1. Winterrust (sterven bovengronds af, maar trekken zich ondergronds terug)
2. Groei en ontwikkeling (komt bovengronds weer op als een stekje)
3. Fris groen/nieuw schot (loopt uit tot een grotere en volle plant)
4. Bloeiend (Volop in bloei, alle energie gaat naar het vormen van bloemen)
5. Vrucht en zaadvorming

Het aanplant moment bepaalt daardoor ook de snelheid waarmee uw border tot bloei komt. Wij adviseren de Lente of Herfst om een border aan te planten.

• Het eerste jaar hebben de planten voldoende water nodig. Bij regen of vorst hoeft u geen water te geven en in een lente en zomer bij warmte en droogte kunt u bij voorkeur s’avonds wel een paar keer per week flink water geven.
• Geef na het snoeien (rond maart) meteen voeding aan de planten. Kijk wat het beste bij uw grondsoort en plant past.
• Planten groeien en bloeien vaak vanaf de lente tot in de herfst. Geef in die periode voldoende meststoffen. Lees op de verpakking hoe vaak u de voeding kunt geven.

• Om ook in de winter nog wat te zien in de tuin en om insecten/egels een schuilplaats te geven kun je na het bloeiseizoen de planten gewoon laten staan en pas in het voorjaar snoeien.